Under femtio- och sextiotalet försvann många av småbryggerierna. Stordrift och likriktighet ersatte småskalighet och mångfald. Trist urvattnad och smaklös öl blev resultatet. Men nu händer något i landet. Bryggkulturen vaknar till liv. Gamla bryggerilokaler dammas av, nya byggs. Och ny spännande öl bryggs.

Det är senvinter 2013 när vi efter ändlösa sammankomster på Söders öloaser ger oss ut på vägarna på jakt efter de nya ölbryggarna. En våg av hantverkstillverkad öl har svept in över Sverige de senaste åren. Hantverksbryggerierna blir fler och fler. Entusiastiska ölbloggare pratar om att vi mot slutet av året kommer att ha hundra småbryggerier. Hundra, hur är det möjligt? För några år sedan fanns det ju bara några få.

Men vilka är småbryggarna och vad handlar den svenska ölrevolutionen om?

Vi bestämde oss för att åka runt i landet och träffa de svenska mikrorebellerna. Det här är berättelsen om vad vi såg, vilka vi träffade. Det blev många mil på vägarna. Vi blev förstås hungriga på resan, och vi upptäckte att vi aldrig pratade länge med bryggarna om öl innan matsnacket var igång. Mat och malt hänger ihop. Därför får ni också ett helt gäng av de recept vi lärde oss längs vägarna.

 

Läs ett provkapitel ur boken här »

Beställ boken här »